Spójrz na poniższe rozumowanie, i znajdź w nim błąd. Niech: a=2 b=1 Wtedy a=2b a-b=b Mnożymy obustronnie równanie przez a-b: (a-b)^2=b(a-b) a^2-2ab+b^2=ab-b^2 a^2-2ab=-2b^2+ab a(a-2b)=b(a-2b) Dzielimy obustronnie równanie przez a-2b: a=b Czyli 2=1.

Zadanie 602

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Premium
Drukuj

Spójrz na poniższe rozumowanie, i znajdź w nim błąd.

 

Niech:

a=2

b=1

Wtedy

a=2b

a-b=b

Mnożymy obustronnie równanie przez a-b:

(a-b)^2=b(a-b)

a^2-2ab+b^2=ab-b^2

a^2-2ab=-2b^2+ab

a(a-2b)=b(a-2b)

Dzielimy obustronnie równanie przez a-2b:

a=b

Czyli

2=1.

 

Rozwiązanie jest dostępne dla zalogowanych uzytkowników posiadających konto premium

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować aby dodać komentarz
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.