Rozwiąż równanie $\frac{3}{x^3+8}$-$\frac{1}{x^2-4}$=$\frac{2}{x^2-2x+4}$

Zadanie 1381 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez mroman , 07.01.2012 13:25
Default avatar
Rozwiąż równanie


\frac{3}{x^3+8}-\frac{1}{x^2-4}=\frac{2}{x^2-2x+4}

Nadesłane rozwiązania ( 1 )

Rozwiązanie 1 dodane przez Science4U , 08.01.2012 17:08
Science4u 20110912181541 thumb

Najpierw odpowiednie założenia:

1) x^3+8\neq 0\Longrightarrow x\neq -2

2) x^2-4\neq 0\Longrightarrow x\neq 2 \wedge x\neq -2

3) x^2-2x+4\neq 0\Rightarrow x\in \mathbb{R}, bo \Delta <0

Reasumując:

x\in D=\mathbb{R}\setminus \{ -2; 2\}

Teraz rozwiązanie równości:

\frac{3}{x^3+8}-\frac{1}{x^2-4}-\frac{2}{x^2-2x+4}=0

\frac{3}{(x+2)(x^2-2x+4)}-\frac{1}{(x-2)(x+2)}-\frac{2}{x^2-2x+4}=0

\frac{3(x-2)}{(x+2)(x-2)(x^2-2x+4)}-\frac{1(x^2-2x+4)}{(x+2)(x-2)(x^2-2x+4)}-\frac{2(x-2)(x+2)}{(x+2)(x-2)(x^2-2x+4)}=0

\frac{3(x-2)-1(x^2-2x+4)-2(x-2)(x+2)}{(x+2)(x-2)(x^2-2x+4)}=0

\frac{3x-6-x^2+2x-4-2x^2+8}{(x+2)(x-2)(x^2-2x+4)}=0

\frac{-3x^2+5x-2}{(x+2)(x-2)(x^2-2x+4)}=0
\Downarrow
-3x^2+5x-2=0

\Delta=25-24=1, \sqrt{\Delta }=1

x_1=\frac{-5+1}{-6}=\frac{2}{3}\in D

x_2=\frac{-5-1}{-6}=1\in D

Rozwiązanie:

x\in \left \{ \frac{2}{3}; 1\right \}
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.