Masz pytania? Zadzwoń: (12) 400 46 75 lub napisz.

Twierdzenie Pitagorasa x-3(x+7)=12-x 2(x+7)+1=4x-1/2 (jedna druga ) x+1(x+2)^ -x^ ( ^ ten znaczek oznacza do potęgi 2 ) 3(1-x)-5=8-2(x-1) 2x(x-4) (x+4)=(x-1)^ ( ^ ten znaczek oznacza do potęgi 2 ) 0=4(10-5x)-3(-3x-5) _8x__ +35=59 3 _x+2__ + _3-x_ = _x_ 4 3 3 (x-1)-4=(x-2)(x+2)=x PROSZĘ O ROZWIĄZANIE Z GÓRY DZIĘKUJE :)

Zadanie 253 (rozwiązane)

Pakiet matura 2020 Kurs i poradniki 50% taniej

Nie przegap okazji! Testuj kurs przez 14 dni bez żadnego ryzyka. Dowiedz się więcej
Zadanie dodane przez Agata0192 , 28.10.2011 06:01
Default avatar
Twierdzenie Pitagorasa
x-3(x+7)=12-x

2(x+7)+1=4x-1/2 (jedna druga )

x+1(x+2)^ -x^ ( ^ ten znaczek oznacza do potęgi 2 )

3(1-x)-5=8-2(x-1)

2x(x-4) (x+4)=(x-1)^ ( ^ ten znaczek oznacza do potęgi 2 )

0=4(10-5x)-3(-3x-5)


_8x__ +35=59
3

_x+2__ + _3-x_ = _x_
4 3 3
(x-1)-4=(x-2)(x+2)=x
PROSZĘ O ROZWIĄZANIE Z GÓRY DZIĘKUJE :)

Nadesłane rozwiązania ( 1 )

Rozwiązanie 1 dodane przez Abaddon24 , 28.10.2011 20:36
Abaddon24 20111123224018 thumb
A).
x-3(x+7)= 12-x (pierwsze co możemy zrobić to wymnożyć -3(x+7) czyli -3*x i -3*7)
wiec wychodzi ..
x – 3x – 21 = 12 – x ( teraz przerzucamy na lewą stronę „x”(czyt. Iksy) a na prawą stronę liczby)(pamiętajmy o zmianie znaków przy przerzucaniu!!!!!! )
czyli wychodzi ..
x – 3x + x = 12 + 21 ( i teraz wszystko sumujemy )
czyli wychodzi ..
-3x = 33 (następnie dzielimy obustronnie przez (-3))
X = 11 ( 11 to wynik zadania „x-3(x+7)= 12-x”)

B).
2(x+7)+1=4x-1/2 (robimy to samo co w A zadaniu na początku , czyli mnożymy nawias przez 2 )
Wiec wychodzi ..
2x + 14 + 1 = 4x -1/2 (sumujemy 14+1 i przerzucamy „x” na lewo „liczby” na prawo)
Czyli wychodzi ..
2x – 4x = -1/2 – 15
-2x = -15.5 (dzielimy przez -2 obustronnie)
X= 7.75 (7.75 to wynik zadania „2(x+7)+1=4x-1/2”)

C).
x+1(x+2)^ -x^ (NIE MA NAZPISANEGO CZEMU TO SIĘ MA RÓWNAĆ ALE ZAŁÓZMY ZE RÓWNA Się to ZERU )
czyli..
x+1(x+2)^ -x^ = 0 (uzywamy wzorów skróconego mnożenia i wyliczamy/rozpisujemy nawias (x+2)^ )
wiec wychodzi..
x+ 1(x^+4x+4)-x^=0 (teraz mnożymy nawias przez 1 )
wiec wychodzi ..
x + x^ + 4x + 4 – x^ = 0 (teraz wszystko sumujemy i „x” na lewo a „liczby” na prawo)
5x=-4 (dzielimy przez 5 OBUSTRONNIE )
X= -4/5 (minus cztery piąte jest wynikiem zadania „x+1(x+2)^ -x^ = 0” )

D).
3(1-x)-5=8-2(x-1) ( wymnażamy nawiasy z lewej strony i z prawej)
Czyli….
3-3x-5=8-2x+2 ( przerzucamy „x” na lewo a „liczby” na prawo)
Wiec…
-3x+2x=8+2-3+5 (teraz sumujemy)
-x=12 (teraz dzielimy przez -1, z tego powodu bo przed x jest -1 , co daje nam x ujemny , tylko ze -1 i 1 się nie pisze bo mnożąc każdą liczbę przez 1 wychodzi taka sama , a przy – 1 wychodzi nam taka sama lecz ujemna)
Wiec..
X= 12 (12 to wynik zadania „3(1-x)-5=8-2(x-1)”)

E).
2x(x-4) (x+4)=(x-1)^

F).
0=4(10-5x)-3(-3x-5) (mnożymy liczbę przed nawiasem przez wartość w nawiasach)\
0=40-20x+9x+15 (sumujemy )
0=55-11x („x”na lewą strone ‘liczby’ na prawą )
11x=55 (dzielimy obustronnie przez 11)
X= 5 (5 to rozwiązanie do zadania „0=4(10-5x)-3(-3x-5)”)
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.