Świeże śliwki zawierają około 91% wody, a suszone- około 35%. Ile kilogramów świeżych śliwek należy ususzyć, żeby otrzymać 1 kilogram suszonych?

Zadanie 4183 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez madzia231993 , 03.11.2012 11:02
Default avatar
Świeże śliwki zawierają około 91% wody, a suszone- około 35%. Ile kilogramów świeżych śliwek należy ususzyć, żeby otrzymać 1 kilogram suszonych?

Nadesłane rozwiązania ( 2 )

Rozwiązanie 1 dodane przez lola1835 , 03.11.2012 17:53
Default avatar
91% --- x kg 91%=0,91
35% --- 1 kg 35%=0,35

x=0,91*1/0,35
x=2,6 kg
    • Monijatcz 20121028144130 thumb
      monijatcz 09.11.2012 20:25

      Niestety błędnie rozwiązane zadanie.

Musisz się zalogować aby dodać komentarz
Rozwiązanie 2 dodane przez monijatcz , 09.11.2012 20:38
Monijatcz 20121028144130 thumb
Zadanie rozwiązuje się podobnie jak zadanie z roztworami ( na probówkach) przy czym określamy stężenie wody.
.....................świeże śliwki.... odparowanie wody.... suszone śliwki
waga...................x......................x-1...................................1
% wody...............91%..................100%............................35%
Układamy równanie, mnożąc procent razy waga ( symbol procentu można pominąć). Odparowanie czy też suszenie oznacza odejmowanie.

91x-100*(x-1)=35*1
91x-100x+100=35
-9x=35-100
-9x=-65
x=7,2 (wynik w przybliżeniu)
Odp. Należy ususzyć 7,2 kg świeżych śliwek.
    • Monijatcz 20121028144130 thumb
      monijatcz 09.11.2012 20:40

      Rozwiązanie2 prawidłowe.

Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.