Rozwiąż równanie : $(1+x)^{2}+3x^{2}=(2x-1)^{2}+7 $

Zadanie 6533 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez oliwier2008 , 18.06.2013 08:05
Oliwier2008 20130618052211 thumb
Rozwiąż równanie : (1+x)^{2}+3x^{2}=(2x-1)^{2}+7

Nadesłane rozwiązania ( 1 )

Rozwiązanie 1 dodane przez Science4U , 27.06.2013 09:29
Science4u 20110912181541 thumb

(1+x)^2+3x^2=(2x-1)^2+7

1+2x+x^2+3x^2=4x^2-4x+1+7

4x^2+2x+1=4x^2-4x+8

2x+1=-4x+8

6x=7

x=\cfrac{6}{7}
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.