Pierwszego dnia samochód przebył trasę 625 km . Każdego następnego dnia pokonywał on trasę o 20% mniejszą. PO ilu dniach samochód przejechał 2100 km.?

Zadanie 1963 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez nieuk , 15.02.2012 09:23
Default avatar
Pierwszego dnia samochód przebył trasę 625 km . Każdego następnego dnia pokonywał on trasę o 20% mniejszą. PO ilu dniach samochód przejechał 2100 km.?

Nadesłane rozwiązania ( 1 )

Rozwiązanie 1 dodane przez karmel , 15.02.2012 22:17
Default avatar
1 dzień = 625 km
2 dzień = 0,80(bo o 20% mniej) * 625 km = 500 625+500 = 1125
3 dzień = 0,80 * 500 = 400 625+500+400 = 1525
4 dzień = 0,80 * 400 = 320 625+500+400+320 = 1845
5 dzień = 0,80 * 320 = 256 625+500+400+320+256 = 2101

Samochod przejechał 2100 km piątego dnia.

Jest na to wzor, ale moim zdaniem, to jest łatwiejsze do zapamiętania :D
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.