Zadanie
dodane przez
diana
,
12.03.2013 18:01
Nadesłane rozwiązania ( 1 )
Rozwiązanie 1
dodane przez
nugatowa
,
12.03.2013 19:03
a+b+c=21
(a , b , c) - c. arytmetyczny wiec b = (a + c)\2 podstawiamy to do pierwszego równania i mamy:
a + (a+c)\2 + c = 21 mnożymy obie strony przez 2
2a + a + c + 2c = 42
3a+3c=42 dzielimy obie strony przez 3
a+c=14
a=14 - c
b=(a+c)\2
b= 14\2
b=7
(a-1 , b-4, c-3) - c. geometryczny. czyli (b-4)^2 = (a-1)(c-3) podstawiamy b=7 i a=14-c
(7-4)^2 = (13-c)(c-3)
9=13c - 39 - c^2 +3c
c^2 - 16c +48 = 0
obliczmy deltę następnie c1 oraz c2 i mamy wyniki c=12 i wtedy a=14-12 , a=2
oraz c=4 i wtedy a=10
wyrazy ciagu arytm. to : (2 , 7 , 12 ) lub (10 , 7 4)
^2 - oznacza ze liczba podniesiona jest do kwadratu
\ - kreska ułamkowa
Musisz się
zalogować
aby dodać komentarz
a moze jakies wyjasnienia co do tych znaczkow bo nie jaze np co to jest (a+c)\2