Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez sikoreczka609 , 12.12.2012 18:47
Default avatar
nierównosc

Nadesłane rozwiązania ( 2 )

Rozwiązanie 1 dodane przez Abaddon24 , 12.12.2012 22:23
Abaddon24 20111123224018 thumb
(3x-2)^2+(1-3x)(1+3x)-5x=2-17x

9x^2-12x+4+1+3x-3x-9x^2-5x-2+17x=0
9x^2-9x^2-12x+3x-3x-5x+17x+4+1-2=0

3=0
Musisz się zalogować aby dodać komentarz
Rozwiązanie 2 dodane przez eva7 , 14.12.2012 19:34
Default avatar
(3x-2)^2+(1-3x)(1+3x)-5x=2-17x

9x^2 - 12x + 4 + 1 - 9x^2 - 5x - 2x + 17x = 0

-2x + 5 = 0
-2x = -5
x = 2,5
    • Default avatar
      eva7 14.12.2012 19:36

      a sorry, błąd ;D

      9x^2 - 12x + 4 + 1 - 9x^2 - 5x - 2 *bez x! ) + 17x = 0 / źle przepisane, w związku z tym otrzymujmemy:

      0 = 3 , układ sprzeczny!

      pozdrawiam

Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.