Rozwiąż równanie 2x^3-x^2-6x+3=0

Zadanie 3042 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez doczeri12345 , 10.04.2012 18:54
Default avatar
Rozwiąż równanie 2x^3-x^2-6x+3=0

Nadesłane rozwiązania ( 1 )

Rozwiązanie 1 dodane przez Science4U , 10.04.2012 19:07
Science4u 20110912181541 thumb

2x^3-x^2-6x+3=0
x^2(2x-1)-3(2x-1)=0
(2x-1)(x^2-3)=0
więc:
2x-1=0\Rightarrow x=\frac{1}{2}

lub:

x^2-3=0
x^2=3
x=\sqrt{3}\vee x=-\sqrt{3}

rozwiązanie:
x\in \left \{ -\sqrt{3}, \frac{1}{2}, \sqrt{3}\right \}
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.