Rozwiąż równanie -3(x-3)(x+7)=0

Zadanie 6893 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez paulinaducka , 13.11.2013 14:33
Default avatar
Rozwiąż równanie -3(x-3)(x+7)=0

Nadesłane rozwiązania ( 1 )

Rozwiązanie 1 dodane przez sialut , 20.11.2013 16:30
Sialut 20131107125841 thumb
-3(x-3)(x+7)=0
-3(x^{2}+7x-3x-21)=0
-3x^{2}-21x+9x+63=0
-3x^{2}-12x+63=0
\Delta=144+4*3*63=144+756=900
\sqrt{\Delta}=30
x_{1}=\frac{12-30}{3}=-6
x_{2}=\frac{12+30}{3}=14
    • Sialut 20131107125841 thumb
      sialut 20.11.2013 16:33

      przepraszam.. pomyliłam się przy wzorach x1 =(12-30)/6=-3 i x2=(12+30)/6=7

Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.