zadanie 1. określ monotoniczność funkcji f dla m=-2 , m=-1 i m=0 a) f(x)= (-3-$\frac{3}{2}$ m)x-7 b) f(x)=($\sqrt{5}$ m+3)x+2

Zadanie 3036 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez annakkk , 10.04.2012 14:24
Default avatar
zadanie 1. określ monotoniczność funkcji f dla m=-2 , m=-1 i m=0

a) f(x)= (-3-\frac{3}{2} m)x-7
b) f(x)=(\sqrt{5} m+3)x+2

Nadesłane rozwiązania ( 1 )

Rozwiązanie 1 dodane przez Science4U , 10.04.2012 17:51
Science4u 20110912181541 thumb

a)

m=-2

f(x=(-3-\frac{3}{2}* (-2))x-7=(-3+3)x-7=-7\rightarrow funkcja stała

m=-1

f(x=(-3-\frac{3}{2}* (-1))x-7=(-3+1,5)x-7=-1,5x-7\rightarrow funkcja malejąca

m=0

f(x=(-3-\frac{3}{2}* 0)x-7=(-3+0)x-7=-3x-7\rightarrow funkcja malejąca


b)

m=-2

f(x=(\sqrt{5}* (-2)+3)x+2=(-2\sqrt{5}+3)x+2\rightarrow funkcja malejąca (bo -2\sqrt{5}+3\approx -1,47<0)

m=-1

f(x=(\sqrt{5}* (-1)+3)x+2=(-\sqrt{5}+3)x+2\rightarrow funkcja rosnąca (bo -\sqrt{5}+3\approx 0,76>0)

m=0

f(x=(\sqrt{5}* 0+3)x+2=(0+3)x+2=3x+2 \rightarrow funkcja rosnąca
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.