Zadanie
dodane przez
cassie19
,
20.11.2013 18:19
PROSZE o rozwiazanie i objasnienie
Nadesłane rozwiązania ( 1 )
Rozwiązanie 1
dodane przez
Smiley
,
24.11.2013 15:29
Mając podane dwa punkty możemy wyznaczyć równianie prostej przechodzącej przez te punkty poprzez rozwiązanie układu równań, w którym w pierwszym równianiu podstawiamy do wzoru ogólnego za x i y współrzędne pierwszego punktu, a w drugim równaniu- drugiego punktu, czyli:
jeśli A(4,-2) to za x podstawiamy 4, a za y -2, więc mamy; -2=a*4+b,
a w drugim równaniu dla B(1,4) za x podstawiamy 1, a za y 4, czyli; 4=a*1+b
Teraz wyznaczamy a i b:
-2=4a+b
4=a+b |*(-1)
-2=4a+b
-4=-a-b
------------ dodajemy do siebie równania i mamy
-6=3a |/3
a=-2
a=-2
4=a+b
a=-2
4=-2+b
a=-2
b=6
Teraz do wzoru ogólnego podstawiamy otrzymane a i b i otrzmujemy wzór funkcji: y=-2x+6
-
- Dodaj komentarz
Musisz się
zalogować
aby dodać komentarz
COMMENT_CONTENT