Oblicz: $8^{-4/3}$ * 16 $2^{2}$ : $8^{-2/3}$ $(2^{6}$/6^{3}$)^{-2/3}$ $27^{2/3}$ * $3^{4}$ ($0,008^{1/3})^{-2}$ ($16^{0,25})^{0,5}$ $3^{3}:27^{4/3}$ ($125^{2/3)^{-1}$ ($64^{1/4})^{1/3}$

Zadanie 3906 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez Ewka298 , 04.10.2012 12:12
Default avatar
Oblicz:
8^{-4/3} * 16
2^{2} : 8^{-2/3}
(2^{6}/6^{3})^{-2/3}
27^{2/3} * 3^{4}
(0,008^{1/3})^{-2}
(16^{0,25})^{0,5}
3^{3}:27^{4/3}
(125^{2/3)^{-1}
(64^{1/4})^{1/3}

Nadesłane rozwiązania ( 1 )

Rozwiązanie 1 dodane przez ALFA , 04.10.2012 15:35
Default avatar
-4/3 -4 4 o
a) 8 *16=2 *2 =2 =1


b) 2^{2} : 8^{-2/3}=4: 4^{-2/3}= 4^{1-2/3}= 4^{1/3}=pierw.3st z 4
<br>    
<br>       2^6                    2^[-6(2/3)]         2^(-12/3)      2^(-4)
<br>c) (   --------)^-2/3=----------------  =----------------=--------==1/16:1/36=1/16*36=9/4
<br>       6^3                     6^[-3(2/3)]        6^(-6/3)        6^(-2)
<br>
<br>
<br>
<br>d)27^(2/3)*3^4 =3^2*3^4=3^6=729
<br>
<br>
<br>e)(0,0008^1/3 )^-2 =(1/5)^-2=5^2=25
<br>
<br>
<br>f)(16^0,25 )^0,5 =(16^1/4)^1/2= 4^1/2 = 2
<br>
<br>
<br>g)(125^2/3)^-1 =(125 ^1/3 )^-2 = 5^-2 = 1/25
<br>
<br>
<br>h) (64^1/4)^1/3 =[ (8^2)^1/4]^1/3 = [8^(2*1/4)]^1/3=8^(1/2*1/3)=8^1/6= \sqrt {8} pierw.3 stopnia.
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.