Masz pytania? Zadzwoń: (12) 400 46 75 lub napisz.

($x^{-3}$ + 3$x^{-2})(2$x^{-3}$ + $x^{-4}$) Nie wiem, jak się za to zabrać, gdyż żadna zasada z tablic do tego nie pasuje, proszę nie tyle o rozwiązanie, co o sposób.

Zadanie 7507 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Powinęła Ci się noga na maturze w maju? Przygotuj się do matury poprawkowej nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez Girion , 31.03.2014 16:19
Girion 20140326212708 thumb
(x^{-3} + 3x^{-2})(2x^{-3} + x^{-4}$)

Nie wiem, jak się za to zabrać, gdyż żadna zasada z tablic do tego nie pasuje, proszę nie tyle o rozwiązanie, co o sposób.

Nadesłane rozwiązania ( 2 )

Rozwiązanie 1 dodane przez ALFA , 01.04.2014 07:15
Default avatar
[x^(-3)+3x^(-2)][2x^(-3)+x^(-4)]=x^(-3)*2x^(-3) + x^(-3)*x^(-4) +3x^(-2)*2x^(-3) + 3x^(-2)*x^(-4)=

=2x^(-3-3) + x^(-3-4) + 6x^-2-3) + 3x^(-2-4)=

=2x^(-6) + x^(-7) + 6x^(-5) +3x^-6)=

=x^(-7) +5x^(-6) + 6x^(-5)=

=x^(-5)[(x^(-2) + 5x^(-1) + 6]=1/x^5[ 1/x^2+5/x+6]]=

=1/x^5[(6+5x+x^2)/x^2]

=(x^2+5x+6) / x^7

*ostatnie wyrażenie można też zapisać
x^(-7)[(x^2+5x+1)]
Musisz się zalogować aby dodać komentarz
Rozwiązanie 2 dodane przez Science4U , 01.04.2014 13:51
Science4u 20110912181541 thumb

Wszelkie potrzebne wzory do rozwiązania tego zadania znajdują się na pierwszej stronie maturalnych tablic matematycznych.

A oto rozwiązanie tegoż przykładu:

\left ( x^{-3}+3x^{-2}\right ) \left ( 2x^{-3}+x^{-4}\right ) =

=2x^{-6}+x^{-7}+6x^{-5}+3x^{-6}=

=x^{-7}+5x^{-6}+6x^{-5}=

=\cfrac{1}{x^7}+\cfrac{5}{x^6}+\cfrac{6}{x^5}

=\cfrac{1+5x+6x^2}{x^7}
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.