Masz pytania? Zadzwoń: (12) 400 46 75 lub napisz.

(2*5^2 - 2*5^11) : 25^11

Zadanie 7853 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Powinęła Ci się noga na maturze w maju? Przygotuj się do matury poprawkowej nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez Agak25 , 25.09.2015 18:27
Default avatar
(2*5^2 - 2*5^11) : 25^11

Nadesłane rozwiązania ( 1 )

Rozwiązanie 1 dodane przez justynalawrenczuk , 26.09.2015 17:01
Default avatar
(2 * 5^2 - 2 * 5^{11}) : 25^{11} =
= \frac{2 * 5^2 - 2 * 5^{11}}{25^{11}}=
= \frac{2 * 5^2}{5^{22}} - \frac{2 * 5^{11}}{5^{22}}=
= \frac{2}{5^{20}} - \frac{2}{5^{11}}=
= 2(5^{-20} - 5^{-11}
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.