Ze 100kg mleka o zawartości 3,8% tłuszczu odciągnięto 10kg śmietanki zawierającej 20% tłuszczu. Ile procent tłuszczu zawiera odtłuszczone mleko?

Zadanie 2160 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez konto-usuniete , 25.02.2012 17:02
Default avatar
Ze 100kg mleka o zawartości 3,8% tłuszczu odciągnięto 10kg śmietanki zawierającej 20% tłuszczu. Ile procent tłuszczu zawiera odtłuszczone mleko?

Nadesłane rozwiązania ( 2 )

Rozwiązanie 1 dodane przez d_mek , 25.02.2012 18:01
D mek 20120307223004 thumb
0,038 * 100kg = 3,8kg -ilość tłuszczu w mleku
0,2 * 10kg = 2kg -tyle tłuszczu zabrano razem ze śmietanką
Tak więc pozostało 3,8-2= 1,8kg tłuszczu w 100-10= 90kg mleka.
Teraz liczysz 1,8 z 90 ile to jest procent:
\frac{1,8}{90} * 100\% = 2\%

Pomogłem? Daj najlepsze rozwiązanie ;]
Musisz się zalogować aby dodać komentarz
Rozwiązanie 2 dodane przez 19Kadet93 , 25.02.2012 18:14
19kadet93 20120225174940 thumb
Najpierw liczymy, ile kilogramów tłuszczu znajduje się w 100kg mleka. Jeśli x to ilość tłuszczu, to:

x = 100 ⋅ 3,8% = 100 ⋅ 0,038 = 3,8

Zatem wiemy, że w mleku jest 3,8kg tłuszczu.
Teraz policzymy ile tłuszczu [oznaczonego jako y ] ubyło po odciągnięciu 10kg śmietanki:

y = 10 ⋅ 20% = 10 ⋅ 0,02 = 2
Tak więc ubyło 2kg tłuszczu, czyli pozostało 1,8kg. ( 3,8kg - 2kg = 1,8kg )

Pozostaje tylko policzyć zawartość procentową tłuszczu [oznaczoną jako z ] w odtłuszczonym mleku (którego jest 90kg, bo zabraliśmy 10kg śmietanki).

z = \frac{1,8kg}{90kg} ⋅ 100% = \frac{180}{90}% = 2%
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.