Masz pytania? Zadzwoń: (12) 400 46 75 lub napisz.

Płyta kosztowała 80 zł, a po obniżce 60 zł. O ile procent obniżono cenę płyty???

Zadanie 319 (rozwiązane)

Pakiet matura 2020 Kurs i poradniki 50% taniej

Nie przegap okazji! Testuj kurs przez 14 dni bez żadnego ryzyka. Dowiedz się więcej
Zadanie dodane przez Sylwuska0180 , 04.11.2011 13:59
Default avatar
Płyta kosztowała 80 zł, a po obniżce 60 zł. O ile procent obniżono cenę płyty???

Nadesłane rozwiązania ( 2 )

Rozwiązanie 1 dodane przez kasiulek1622 , 04.11.2011 15:06
Kasiulek1622 20111031174317 thumb
80zł to 100%
60zł to X
X=(60 razy100)\80
X=75% stanowi cena po obnizce
100%-75%=25% obniżka ceny
Musisz się zalogować aby dodać komentarz
Rozwiązanie 2 dodane przez azunka , 06.11.2011 17:29
Default avatar
100% = 80
80zł : 4 = 20zł
100% : 4 = 25%
20zł x 3 = 60zł
25% x 3 = 75%
100% - 75% = 25%
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.