Masz pytania? Zadzwoń: (12) 400 46 75 lub napisz.

Cenę towaru obniżono o 15% ,a póżniej jeszcze o 10%. Podaj cenę towaru, jeżeli przed obnizką kosztował 28zl.

Zadanie 983 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez agnes1721 , 06.12.2011 14:03
Default avatar
Cenę towaru obniżono o 15% ,a póżniej jeszcze o 10%.
Podaj cenę towaru, jeżeli przed obnizką kosztował 28zl.

Nadesłane rozwiązania ( 2 )

Rozwiązanie 1 dodane przez d_mek , 06.12.2011 16:01
D mek 20120307223004 thumb
28 - (0,15 * 28)= 28 - 4,2 = 23,8zł - cena po pierwszej obniżce
23,8 - (0,10 * 23,8)= 23,8 - 2,38 = 21,42 zł - końcowa cena towaru
Musisz się zalogować aby dodać komentarz
Rozwiązanie 2 dodane przez mmlublin , 07.12.2011 15:29
Mmlublin 20111205155249 thumb
I ETAP = 85% * 28zl= 0,85*28= 23,8 - cena po 1 obnizce
II ETAP = 90* * 23,8 = 0,9 * 23,8 = 21,42 - cena towaru po 2 obnizce obnizce, tj. aktualna cena
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.