rozwiąż równanie (x-2) (x+2)(x-3) + 3x -9 = 0

Zadanie 1714 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez iza1852 , 01.02.2012 17:53
Default avatar
rozwiąż równanie (x-2) (x+2)(x-3) + 3x -9 = 0

Nadesłane rozwiązania ( 1 )

Rozwiązanie 1 dodane przez Dangerzone , 01.02.2012 18:36
Dangerzone 20120131171655 thumb
3(x-3)+(x-2)(x+2)(x-3)=0
(x-3) [(x-2)(x+2)+3] =0
(x-3)(x^2 - 4 + 3)=0
(x-3)(x^2 - 1)=0
(x-3)(x-1)(x+1)=0
x= 3 x=1 x=-1
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.