Rozłóż wielomian w na czynniki, grupując jego wyrazy przykład z * bez grupowania wyrazów *a) w(x)= ( $x^{4}$ + $x^{3}$ - $6x^{2}$ ) ( $x^{5}$ + $2x^{4}$ + $3x^{3}$ ) b)w(x)=$x^{4}$ + $2x^{3}$ -8x -16 c)w(x)=$14x^{3}$ - $7x^{2}$ +4x - 2 d)w(x)=$2x^{3}$ - $6x^{2}$ +5x - 15 e)w(x)=$1/2x^{3}$ - $1/6x^{2}$ -3x + 1 f)w(x)=$2/3x^{3}$ -$3x^{2}$ - 6x + 27 g)w(x)= $x^{4}$ - $3x^{3}$ +x - 3 h)w(x)= $x^{3}$ - $\sqrt{2}$ $x^{2}$ + $\sqrt{2}$ x - 2 i)w(x)= $x^{5}$ + $x^{4}$ - $2x^{3}$ - $2x^{2}$ + x + 1

Zadanie 3767

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez annakkk , 18.09.2012 15:00
Default avatar
Rozłóż wielomian w na czynniki, grupując jego wyrazy
przykład z * bez grupowania wyrazów
*a) w(x)= ( x^{4} + x^{3} - 6x^{2} ) ( x^{5} + 2x^{4} + 3x^{3} )
b)w(x)=x^{4} + 2x^{3} -8x -16
c)w(x)=14x^{3} - 7x^{2} +4x - 2
d)w(x)=2x^{3} - 6x^{2} +5x - 15
e)w(x)=1/2x^{3} - 1/6x^{2} -3x + 1
f)w(x)=2/3x^{3} -3x^{2} - 6x + 27
g)w(x)= x^{4} - 3x^{3} +x - 3
h)w(x)= x^{3} - \sqrt{2} x^{2} + \sqrt{2} x - 2
i)w(x)= x^{5} + x^{4} - 2x^{3} - 2x^{2} + x + 1

Nikt nie dodał jeszcze rozwiązania. Bądź pierwszy

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.