Zadanie
dodane przez
PannaRy
,
06.10.2012 09:35
jak to rozwiązać? są jakieś konkretne wzory?
Nadesłane rozwiązania ( 2 )
Rozwiązanie 1
dodane przez
madzia6212
,
06.10.2012 09:56
b) analogiczne x[2]/2=x +1 x[2]/2 -x -1=0 |*2 x[2] - 2x-2=0 delta=b[2]-4ac=4+8=12 pierwiastek z delty= pierwiastek z 12 albo inaczej 2pierwiastki z 3 x1=(-b+pierwiastek z delty)/2a=(2+2pierwiastki z 3)/2=1+pierwiastek z 3 x2=(-b-pierwiastek z delty)/2a=(2-2pierwiastki z 3)/2=1-pierwiastek z 3
Musisz się
zalogować
aby dodać komentarz
Rozwiązanie 2
dodane przez
madzia6212
,
06.10.2012 10:10
b) tak samo jak wyżej (x-1)(x+2)=x wymnażamy nawiasy x[2]+2x-x-2=x x[2]+x-2-x=0 x[2]-2=0 delta=b[2]-4ac=0+8=8 pierwiastek z delty= pierwiastek z 8 lub 2 pierwiastki z 2 a więc x1=(2pierwiastki z 2)/2=pierwiastek z 2 x2=(-2pierwiastkiz 2)/2=-pieriastek z 2
Musisz się
zalogować
aby dodać komentarz
dzięki za pomoc :)