rozwiąż równanie: $x^{3}$ ($x^{3}$ -1) (1+ $x^{3}$ ) =0

Zadanie 4856 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez Pineappela , 05.12.2012 17:40
Pineappela 20121205151437 thumb
rozwiąż równanie: x^{3} (x^{3} -1) (1+ x^{3} ) =0

Nadesłane rozwiązania ( 1 )

Rozwiązanie 1 dodane przez przem14 , 05.12.2012 17:57
Default avatar
x^3(x^3-1)(1+x^3)=0
Aby równanie równało sie 0 to kazdy czynnik musimy przyrównać do 0, więc:
1)x^3=0 => x=0
2)x^3-1=0
x^3=1 => x=1
3) 1+x^3=0
x^3=-1
x=-1
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.