Masz pytania? Zadzwoń: (12) 400 46 75 lub napisz.

wykonaj działania

Zadanie 7882 (rozwiązane)

Pakiet matura 2020 Kurs i poradniki 50% taniej

Nie przegap okazji! Testuj kurs przez 14 dni bez żadnego ryzyka. Dowiedz się więcej
Zadanie dodane przez danusia , 16.10.2015 14:39
Default avatar
wykonaj działania

Nadesłane rozwiązania ( 1 )

Rozwiązanie 1 dodane przez Kari321 , 17.08.2016 12:31
Default avatar
a) (4x^3-x+7)+(-9x^4+x^3-x^2+2x+3) = 4x^3-x+7-9x^4+x^3-x^2+2x+3 = -9x^4+5x^3-x^2+x+10
b) (5x^5-4x^2+3x-1)+(x^3+4x^2-4x+1) = 5x^5-4x^2+3x-1+x^3+4x^2-4x+1 = 5x^5+x^3-x
c) (x^3+2x^2)-(x^2+3x-4) = x^3+2x^2-x^2-3x+4 = x^3+x^2-3x+4
d) (4x^4+x^3)+(-x^3+3x^2)-(x^2-5x+1) = 4x^4+x^3-x^3+3x^2-x^2+5x-1 = 4x^4+2x^2+5x-1
e) 5y^4-(y^3+2)+(y^2-5) = 5y^4-y^3-2+y^2-5 = 5y^4-y^3+y^2-7
f) (-t^2+3t)-(-7t^4)-(2t^3-t^2) = -t^2+3t+7t^4-2t^3+t^2 = 7t^4-2t^3+3t
g) (x-3)(2x^2-2) = 2x^3-2x-6x^2+6 = 2x^3-6x^2-2x+6
h) 2a-(4a^2+b)-(-a+7b) = 2a-4a^2-b+a-7b = -4a^2+3a-8b
j) x-(2x+3)(2x+x^2) = x-(4x^2+2x^3+6x+3x^2) = x-(2x^3+7x^2+6x) = x-2x^3-7x^2-6x = -2x^3-7x^2-5x
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.