1. Wykonaj mnożenie i zredukuj wyrazy podobne: a) ( $\sqrt{3}$ + 2 ) ( 2$\sqrt{3}$ - 3 ) = b) ( 2$\sqrt{a}$ - $\sqrt{b}$ ) (-$\sqrt{b}$ + 2$\sqrt{a}$ ) =

Zadanie 2527 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez Moni566 , 13.03.2012 15:21
Default avatar
1. Wykonaj mnożenie i zredukuj wyrazy podobne:
a) ( \sqrt{3} + 2 ) ( 2\sqrt{3} - 3 ) =
b) ( 2\sqrt{a} - \sqrt{b} ) (-\sqrt{b} + 2\sqrt{a} ) =

Nadesłane rozwiązania ( 1 )

Rozwiązanie 1 dodane przez kaczmarekamk , 13.03.2012 17:17
Default avatar
a) = 2*3 - 3\sqrt{3} + 4\sqrt{3} - 6 = 6 + \sqrt{3} - 6 = \sqrt{3}
b) = (2\sqrt{a} - \sqrt{b})(2\sqrt{a} - \sqrt{b}) = 4a - 2\sqrt{ab} - 2\sqrt{ab} + b = 4a + b
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.