(x-3)$^{2}$ - 4(x-5)(x+5)=0

Zadanie 2591 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez edziaa , 18.03.2012 18:08
Default avatar
(x-3)^{2} - 4(x-5)(x+5)=0

Nadesłane rozwiązania ( 2 )

Rozwiązanie 1 dodane przez patrycjaaa9222 , 18.03.2012 20:20
Patrycjaaa9222 20120210134143 thumb
(x-3)2 - 4(x-5)(x+5)=0
x^2 - 6x+9 -4(x^2 - 5^2) =0
x^2 - 6x+9 -4x^2 +100=0
-3x^2 -6x+109=0
Musisz się zalogować aby dodać komentarz
Rozwiązanie 2 dodane przez dawid11204 , 19.03.2012 20:17
Dawid11204 20111106074654 thumb
x^{2} - 6x+9 -4(x^{2} - 5^{2}) =0
x^{2}-6x+9-4x^{2}+100=0
-3x^{2}-6x+109=0
\Delta=36+1308=1344
\sqrt{\Delta}=8\sqrt{21}
x_{1}=\frac{6-8\sqrt{21}}{-6}=\frac{2(3-4\sqrt{21})}{-6}=\frac{-3+4\sqrt{21}}{3}
x_{2}=\frac{6+8\sqrt{21}}{-6}=\frac{2(3+4\sqrt{21})}{-6}=\frac{-3-4\sqrt{21}}{3}
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.