(3x+2)$^{2}$-2(x-3)(x+3)=2x Jeśli byłaby taka możliwość prosiłabym o całe rozwiązanie. Z góry dziękuję ;)

Zadanie 2680 (rozwiązane)

Ekspresowy Kurs Maturalny z matematyki

Zdajesz matematykę bo musisz? Przygotuj się do matury nawet w 7 dni! Zapisz się dzisiaj
Zadanie dodane przez edziaa , 21.03.2012 20:54
Default avatar
(3x+2)^{2}-2(x-3)(x+3)=2x

Jeśli byłaby taka możliwość prosiłabym o całe rozwiązanie.
Z góry dziękuję ;)

Nadesłane rozwiązania ( 1 )

Rozwiązanie 1 dodane przez Edyta2112 , 22.03.2012 15:28
Default avatar
(3x+2)^2-2(x-3)(x+3)=2x
9x^2+12x+4-2(x^2-9)=2x
9x^2+12x+4-2x^2+18=2x
7x^2+10x+22=0
\Delta =10^2-4*7*22 <0 => brak rozwiązań
x\in \emptyset
Musisz się zalogować aby dodać komentarz

Znasz inny sposób na rozwiązanie tego zadania?

Dodaj swoje rozwiązanie

Dodaj swoje rozwiązanie:

Zabronione jest kopiowanie wszelkich treści!
Musisz się zalogować aby dodać rozwiazanie do zadania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.