Mnożenie ułamków zwykłych - przykłady

Gdy mnożymy przez siebie dwa ułamki zwykłe, to mnożymy licznik pierwszego ułamka przez licznik drugiego ułamka. Z mianownikiem postępujemy podobnie.

\cfrac{a}{b}* \cfrac{c}{d}=\cfrac{a* c}{b* d}

b\neq 0,d\neq 0 - pamiętamy, że mianowniki ułamków muszą być różne od zera.

 

Przykład:

\cfrac{2}{3} * \cfrac{4}{5}=\cfrac{2* 4}{3* 5}=\cfrac{8}{15}

\cfrac{6}{5} * \cfrac{1}{4}=\cfrac{6* 1}{5* 4}=\cfrac{6}{20}

\cfrac{1}{2} * \cfrac{3}{4} * \frac{5}{6}=\cfrac{1* 3 * 5}{2* 4 * 6}=\cfrac{15}{48}

Jeżeli chcemy mnożyć liczbę mieszaną to najpierw zamieniamy ją na ułamek niewłaściwy, a później mnożymy jak powyżej: 

Przykład:

2\cfrac{1}{3} * 3\cfrac{4}{5}=\frac{1 + 2* 3}{3} * \cfrac{4 + 3* 5}{5} = \frac{7}{3} * \frac{19}{5} = \frac{7 * 19}{3 * 5} = \frac{133}{15}


Zadanie 1

Wynikiem działania  \cfrac{1}{3}* \cfrac{1}{6}+\cfrac{1}{15}-\cfrac{1}{12} jest

Zobacz rozwiązanie

Zadanie 2

Oblicz \left(\cfrac{13}{3}* \cfrac{2}{5} * 0,5\right):\left(1,4 * \cfrac{3}{7}-8\right).

Zobacz rozwiązanie

Zadanie 3

Oblicz ((1:2)* (1:3)+\sqrt{1:4}):((1:5)^2-(1:6))* (1:7)

Zobacz rozwiązanie

Przeczytaj także:

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować aby dodać komentarz